theian.blogg.se

Jag är en man som har varit med lite och sett mina bästa dagar, jag är ingen asläcker brud i 20-årsåldern. Därför ser jag saker ur ett annat perspektiv. Min blogg kommer att handla om mig och mitt liv som arbetslös hemmapappa i en liten stad i Värmland. Dags för lite diskbänksrealism…

om jobbannonser...

Kategori:

Det är intressant med jobbannonser och hur de uttrycker sig. Hur man kan liksom förstå vad som finns bakom de olika uttrycken och orden. Jag vet att när orden ”kreativ” och ”innovativ” finns med så är det ofta inte just nytänkande som man är ute efter.

Meningen nedan kommer från ett jobb som jag ska söka. Jag har sjukt bra koll på företaget och människorna.

”Vi söker dig som har lätt för att samarbeta med andra människor, är kreativ, målinriktad och intresserad av utmaningar.”

lätt för att samarbeta med andra människor

Merparten av människorna som arbetar där är riktiga kufar. Som en social person känner man sig ofta utfryst av att kollegorna inte hälsar eller pratar med dig på fikaraster och liknande. Många är frireligiösa med pingstkyran och andra skumma sektliknande församlingar, lite ovanligt för naturvetare. Det är verkligen som ett slutet samhälle. Man behöver inte ha ”lätt att samarbeta med andra människor” – man behöver snarare vara ”speciell” för att passa in. Hela stället är som ett galet socialt experiment. Som en mer ”normal” person känner man sig lite som en antropolog som studerar en vidskeplig stam totalt isolerad från omvärlden i hundratals år.

kreativ

Stället är allt annat än kreativt och man gör sitt bästa för att ignorera idéer och hoppas att de liksom försvinner av sig själva. Innovation är man oerhört skeptisk till. ”Så här har vi gjort, och så gör vi.” - är lite av ett mantra som genomsyrar det mesta. Cheferna svarar inte på mail, och tycker verkligen inte om att man kommer med nya idéer. Man är ”besvärlig” om man kommer med något som ens överordnande inte kan. Utvecklig, vidareutbildning är inget som man tror fungerar, men de flesta anställda är kufar och vill inte bege sig utanför byn. På något sjuk och skumt sätt passar det rätt så bra…

målinriktad

Tja, gör det du ska och fokusera bara på det! - är väl en bra sammanfattning. ALLT annat är av ONDO! Normalt hade man väl trott att det var något positivt att man på lediga stunder;

·         fördjupade sig i andra ämnen som kan vara användbara för företaget

·         såg över och förbättrade rutiner

·         tänkte igenom förslag på hur man kunde tex kunde öka säkerheten (ofta positivt inom kemisk verksamhet)

·         visade intresse för att ta ett större ansvar

·         förbättrade kommunikation och samarbete

·         intresserade sig för övriga avdelningar och sektioner på företaget och lära sig om hur företaget fungerar

Men så är det icke.

intresserad av utmaningar

När en kemichef anser att ”Det är slöseri att alla har en egen dator. Det finns ingen anledning till att alla kemister har var sin dator. Kemisterna borde egentligen vara 6-7 på varje dator.” Så kan man nästan känna att det är något av en utmaning att arbeta där. 

 

Tja, vad ska jag mer tillägga. De betalar dåligt, har urusel arbetsmiljö (både fysiskt och mentalt) och det finns inga möjligheter till avancemang. Det känns som om jobbet är mitt!