theian.blogg.se

Jag är en man som har varit med lite och sett mina bästa dagar, jag är ingen asläcker brud i 20-årsåldern. Därför ser jag saker ur ett annat perspektiv. Min blogg kommer att handla om mig och mitt liv som arbetslös hemmapappa i en liten stad i Värmland. Dags för lite diskbänksrealism…

Är det inte lite märkligt.

Kategori: Allmänt

Jamie Oliver gick ut med sin sensation i David Letterman Show i april 2011; vaniljglass innehåller bäverrumpa! Går man ut på nätet så kan man hitta en hel massa olika sidor som påstår att man använder castoreum i mat. Sedan dess har det florerat och liksom levt ett eget liv på internet men det finns inga solida bevis på att bävergäll används i mat idag.

Trots en otrolig sensation, skräck och äckel så kvarstår faktumet. Under 2 ½ år har det inte framkommit en enda matprodukt som faktiskt innehåller castoreum. Hur är detta möjligt? Är det verkligen så att alla recept på vanilj-, jordgubb- och hallonarom är otroligt hemliga? Eller är det snarare så att ingen använder det i mat idag?

Jamie Oliver påstår att man använder bävergäll eftersom det är billigare. Det konstigaste här är att det knappt går att få tag i ett pris på castoreum oil på nätet. Det finns inga stora distributörer av castoreum med rediga priser, som det finns för vanliga kemikalier, tex vanillin. FHA (Fur Harvestors Auction Inc.) köper upp bäverkörtlar och beroende på kvalité så betalar de mellan mellan $ 35-70 / pound. Därefter auktioneras de ut.

Till slut ringde jag en av alla dessa skummisar som faktiskt säljer torkade castoreum körtlar.

http://www.castoreum.com/index-2.html

Jag sa att jag ville tillverka ett pound (ca 500 g castoreum olja). Så hur många glands behövde jag? Han skrattade rätt friskt. Han sa att om jag ville ha ca 100 gram ren castoreum olja så behövde jag nog extrahera ca 5-10 kg torkade bäver körtlar. Priset per pound torkad castoreum körtlar var ca $ 200, beroende på kvalité. Han var också övertygad om att det skulle vara bättre att använda "färskare" körtlar.

Så 100 g castroeum olja kostar mellan $ 1000-2000 och ett kilo skulle således kosta $ 10.000-20.000. Detta bara i råvaror!

Han var också lite nyfiken och undrade vart jag ringde ifrån och vad jag skulle göra med så mycket castoreum olja. När jag berättade att det skulle användas i mat, skrattade han bara. Han hade bara sålt till parfymindustrin tidigare.

Så med ca 110.000 kr / kilo i råvaror verkar det som om priset på rent castoreum oil snabbt börjar närma sig trakterna av guld (280.000 kr /kg) när det har extraherats och säljs i nästa led. Är det bara jag som har svårt att se att det skulle löna sig ekonomiskt att använda bäverrumpa istället för äkta vanilj? Det knasiga i hela diskussionen är att syntetiskt vanillin kostar ca 50 kr / kg.

Till all er som fortfarande tror på bäverrumpa i maten; UPP TILL BEVIS!

Snälla, snälla, snälla ge mig riktiga bevis (inte bara skumma hemsidor och trams) på att en enda matprodukt tillverkad under 2013, i hela världen, innehåller castoreum, förutom snaps…

Castoreum har utan tvivel använts i mat. Jag tror bara inte att det har använts i ”modern tid”. Jag tror definitivt inte att det används idag – 2013 – vilket är vad som påstås.

Källgranskning och internet…

Kategori: Allmänt

Ingen har väl kunnat undgå att Matfusket på facebook påstod att det fanns ”bäverröv” i glass, gelehallon, smaksatt vatten mm. Jag såg det och kommenterade att jag inte trodde det och bad om några svenska produkter, förutom snaps, som skulle innehålla castoreum, bävergäll. Naturligtvis fick jag inget svar.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=428449610597016&set=a.354741321301179.1073741828.354729937968984&type=1&theater

Mannen bakom sidan, David Appelgren, är naturligtvis inte utbildad inom naturvetenskap han är en grafisk designer. Så han har inga som helst problem fixa några bilder eller att blanda ihop castor oil och castoreum -ricin olja och bäverröv för att ta det till hans nivå. Han kanske bara har läst Castor bakar:

http://www.bokia.se/castor-bakar-4317258

en bäver som bakar!  Altså: Barnbok+bäver+bak(röv)+mat= BÄVERRÖV I MAT!!!

Det som kan göra mig så otroligt fascinerad med David och hans gelikar är inte deras totala okunnighet beträffande kemi, biologi och naturvetenskap. Nej, det är deras förmåga att hitta på och skapa rubriker och sälja skräckpropaganda. David har också skrivit en artikel på matfuskets sida som heter ”Välkommen till margarinfabriken”.

https://www.facebook.com/Matfusket?fref=ts

När jag som kemist läser den blir jag bara så trött. Det är så mycket konstigheter! David har verkligen inget begrepp om kemiska reaktioner, hur kemiska processer sker, vad som händer med substanser och reagens i reaktioner, eller ens kemisk nomenklatur för den delen. Han vet ingenting om kemi helt enkelt. Trotts detta kommer han fram till att det finns bensin i margarin!

Men då slår det mig, detta har jag läst tidigare! Jag känner tom igen formuleringarna. Den gode David har kört lite copy-paste… En snabb titt på källorna ”mer läsning” och överst finns den:

http://www.rikareliv.info/Hur%20tillverkas%20margarin.htm

En artikel skriven av Gunnar Lindgren. Som vanligt i vårt samhälle så är det de utan kompetens som lyckas förmedla sitt budskap!

Jag har träffat Gunnar Lindgren. En riktig ”jag vet bäst idiot” med en otrolig förmåga att sälja sitt kvacksalveri. Han har dessutom gjort det så bra att han utan någon utbildning eller egentlig kunskap om kemi har lyckats bli debattör och miljöforskare. Miljö”forskare”, trots att han aldrig någonsin egentligen har forskat i ämnet. Han har i alla fall aldrig publicerat sina alster i vetenskapliga tidskrifter som är ”peer reviewed”, vilket brukar vara ett kriterium. Gunnar kan inte heller kemi. Han är civilingenjör men är jazzlärare och lektor i musik vid Göteborgs Universitet (GU).

Visst har Gunnar fått mycket kritik. Trotts detta tror jag att han undervisade inom miljö vid GU. Men hans budskap går hem i stugorna. Och titta på David. Hans facebooksida Matfusket har nu över 60.000 gilla markeringar. Ihopskrapade genom att kasta ut artiklar utan någon egentlig substans. Med 60 sekunders youtube klipp på Jamie Oliver hos David Letterman, eller bluff-forskaren Gunnar Lindgren som källor har han gjort succé. Naturligtvis med påståenden helt gripna ur intet.

Jag har inga tvivel om att David kommer att få otrolig PR av allt detta och hans karriär kommer att få en riktig boost. Det är detta som gör mig så galen. Hur idioter utan kunskap lyckas, och kommer att lyckas, göra karriärer av total inkompetens. Själv tycker jag att jag besitter en viss kompetens inom naturvetenskap generellt med lite spets i kemi men kan trotts detta inte ens skaffa mig ett jobb som labbassistent… 

Dalai Lama...

Kategori: Allmänt

Är det bara jag som reagerar på Dalai Lamas ”ord av visdom” som florerar på nätet? 

Människan offrar hälsan för att tjäna pengar, sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. 

Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet.

Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden.

Hon lever som om hon aldrig ska dö och så dör hon utan att någonsin ha levt.

Vad vet egentligen en munk som lever i yttersta lyx om livet?

Han har väl aldrig lagat mat, handlat, städat, diskat eller betalat räkningar. Vad vet han om vardagen och livet? Han lever sitt liv in en bubbla så långt bort från verkligheten att det nästan blir ett parallellt universum. Skolor, dagis, barnuppfostran, vredesutbrott är något som han vet väldigt lite om. Han predikar kärlek men har inga barn och har aldrig älskat en partner.

Att lyssna på vad Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso (helige herre, vänlig ära, barmhärtig, trons försvarare, hav av vishet) har att säga om vad livet är väl ungefär som att fråga kungen om vad det innebär att jobba i en fabrik. Skum teoretiserande utan insyn i verkligheten.

När någon annan tar hand om allt de där störande vardagsmomenten så kan man väl verkligen fokusera på att leva i nuet. Och om man nu har haft eoner av tid på sig att klura ut visdom genom meditation var det där verkligen bland det bästa man kunde komma på?

Det är som att titta på en knäpp reality såpa. Någon überrik bortskämd bimbo som tittar på TV om hungriga hemlösa utbrister: ”Om dom nu är hungriga, varför går de bara inte och köper mat?”

Dessutom så oroar sig inte Dalai Lama för något så banalt som döden. Han är trotts allt en knäpp religiös fanatiker som konstant återföds!

Min tanke om Dalai Lama är att det är han som inte riktigt har levt och upplevt livet!

Pappa o Björks Djävulsmuffins!

Kategori: Allmänt

Rock n’ Roll fika som fortfarande under utprovning. Mängden mjölk skulle nog behöva reduceras om man vill ha lite torrare muffins i mitten. Receptet är dock en variation av Devil’s food cake…

Ingredienser för muffins:

100 g mjukt smör

1,5 dl brun farin (strö)

0,5 dl mörk sirap

1 tsk olja

2 ägg, vita och gula separerade

2,5 dl mjölk

2,5 dl mjöl

0.75 dl kakaopulver

2 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

0,75 tsk malen ingefära – eller kanske ngt annat som också ger lite sting

1 nypa salt

100 g 70% choklad, försiktigt smält

Vispa smör, socker och sirap krämigt. Vispa ner olja och äggulor till en smetig ”kräm”. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver, ingefära och salt i en bunke. Rör ihop smör-socker-krämen med mjöl-kakao-blandningen, blanda ner mjölken. Blanda ner den smälta chokladen och mjölken. Vispa äggvitorna hårt och rör ner dem med viss försiktighet.

 
 
 

Kluta ut smeten i dubbla muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 10 min på 225 °C.

Muffinsarna ska sjunka ihop lite – perfekt att gegga på lite ”frosting”.

Frosting:

50 g 70 % mörk choklad

50-100 ml grädde.

Koka upp grädde vispa ner chokladen. Låt svalna lite och lägg på muffinsarna…

 

Gott! Om man nu gillar choklad.

Mustigt värre.

Kategori: Allmänt

Jag fick äppelpressen och rivaren i onsdags. Lyckades i pressa ut en 22 liter Transparente blanche must på en eftermiddag, och ett par timmar på kvällen, trotts enormt med strul.

Att plocka sommaräpplen lite i förväg och låta dem mogna i källaren var en dålig idé. Det är möjligt att man kanske får upp sockerhalten en smula. I gengäld blir de mjöliga och när man pressar dem får man bara ut lite must i början. När man sedan tar i för att få ut mera kommer det bara ut en massa smet/mos. Så av 17 kg Sävstaholm fick jag ut ca 2 liter must/mos. Fattade ingenting.

 Bortåt 11 kg Transparente blanche.
Som ska rivas.
Och pressas i den fastskruvade pressen.
För att bli lite must.

Har blivit bättre och bättre. Av drygt 10 kg nyskördade Transparente blanche eller Sävtsaholm får jag ut ca 4-5 liter must. Dock tar det på krafterna. Trotts att jag är hyggligt i form får jag ordentligt med träningsvärk. Värsta core träningen för mage och rygg, armar och baksidan av låren fick sitt också.

23 Liter must av Transparante blanche i källaren svavlades och fick stå 48 timmar på vädring. Trotts en liten stickande doft hade jag ner ädeljästen. Skakade ordentligt, ville ju få med allt, skruvade loss korken. Det var ett rejält övertryck och lyckade få jäst precis överallt. Undrades hur mycket jäst som jag fick ner i tunnan och inte på golv, väggar och mig. Nu några dagar senare verkar det ha kommit igång i alla fall.

Har ympat den andra jästunnan (ca 5 liter Transparante Blanche, 4 liter okänd och ca 12 liter Sävstaholm) med 2,5 liter från den första. Pallade inte med att svavla enligt alla konstens regler så vi får väl se hur det blir. Dessutom var jag enormt noga med hygien med musten för den första tunnan. Sen blev lite sisådär med den andra tunnan.

 Full fart i TB tunnan (närmst) och som bubblar på.

Hydrometern visade på 48 på TB, och 52 på blandningen så den slutliga alkoholhalten bör bli 6.9 % och 7.4 %, om jag har räknat rätt. Det beror naturligtvis även om den jäser ut ordentligt och om det ska efterjäsas för att kolsyra.

 Ligger TB ligger på ca 48 - 6.9%?

Så några hundra kilo senare är jag väldigt trött på att plocka äpplen. Kul att ha skördat, rivigt och pressat sina egna äpplen. Intressant också att se hur cidern kommer att smaka. Nu undrar jag bara vad jag ska göra med resten av alla äpplen…

När terminen börjar och barnen har gått ungefär två veckor brukar sjukdomarna komma. Det brukar inte vara om vi blir sjuka, utan hur sjuka. Men inte i år. Det måste vara alla äpplen som vi på olika sätt har tryck i oss! Nåja förkylningarna kommer att dyka upp, det är bara en fråga om tid och statistik.