Är det inte lite märkligt.
Kategori: Allmänt
Jamie Oliver gick ut med sin sensation i David Letterman Show i april 2011; vaniljglass innehåller bäverrumpa! Går man ut på nätet så kan man hitta en hel massa olika sidor som påstår att man använder castoreum i mat. Sedan dess har det florerat och liksom levt ett eget liv på internet men det finns inga solida bevis på att bävergäll används i mat idag.
Trots en otrolig sensation, skräck och äckel så kvarstår faktumet. Under 2 ½ år har det inte framkommit en enda matprodukt som faktiskt innehåller castoreum. Hur är detta möjligt? Är det verkligen så att alla recept på vanilj-, jordgubb- och hallonarom är otroligt hemliga? Eller är det snarare så att ingen använder det i mat idag?
Jamie Oliver påstår att man använder bävergäll eftersom det är billigare. Det konstigaste här är att det knappt går att få tag i ett pris på castoreum oil på nätet. Det finns inga stora distributörer av castoreum med rediga priser, som det finns för vanliga kemikalier, tex vanillin. FHA (Fur Harvestors Auction Inc.) köper upp bäverkörtlar och beroende på kvalité så betalar de mellan mellan $ 35-70 / pound. Därefter auktioneras de ut.
Till slut ringde jag en av alla dessa skummisar som faktiskt säljer torkade castoreum körtlar.
http://www.castoreum.com/index-2.html
Jag sa att jag ville tillverka ett pound (ca 500 g castoreum olja). Så hur många glands behövde jag? Han skrattade rätt friskt. Han sa att om jag ville ha ca 100 gram ren castoreum olja så behövde jag nog extrahera ca 5-10 kg torkade bäver körtlar. Priset per pound torkad castoreum körtlar var ca $ 200, beroende på kvalité. Han var också övertygad om att det skulle vara bättre att använda "färskare" körtlar.
Så 100 g castroeum olja kostar mellan $ 1000-2000 och ett kilo skulle således kosta $ 10.000-20.000. Detta bara i råvaror!
Han var också lite nyfiken och undrade vart jag ringde ifrån och vad jag skulle göra med så mycket castoreum olja. När jag berättade att det skulle användas i mat, skrattade han bara. Han hade bara sålt till parfymindustrin tidigare.
Så med ca 110.000 kr / kilo i råvaror verkar det som om priset på rent castoreum oil snabbt börjar närma sig trakterna av guld (280.000 kr /kg) när det har extraherats och säljs i nästa led. Är det bara jag som har svårt att se att det skulle löna sig ekonomiskt att använda bäverrumpa istället för äkta vanilj? Det knasiga i hela diskussionen är att syntetiskt vanillin kostar ca 50 kr / kg.
Till all er som fortfarande tror på bäverrumpa i maten; UPP TILL BEVIS!
Snälla, snälla, snälla ge mig riktiga bevis (inte bara skumma hemsidor och trams) på att en enda matprodukt tillverkad under 2013, i hela världen, innehåller castoreum, förutom snaps…
Castoreum har utan tvivel använts i mat. Jag tror bara inte att det har använts i ”modern tid”. Jag tror definitivt inte att det används idag – 2013 – vilket är vad som påstås.