theian.blogg.se

Jag är en man som har varit med lite och sett mina bästa dagar, jag är ingen asläcker brud i 20-årsåldern. Därför ser jag saker ur ett annat perspektiv. Min blogg kommer att handla om mig och mitt liv som arbetslös hemmapappa i en liten stad i Värmland. Dags för lite diskbänksrealism…

Schysst marknadsföring?

Kategori: Allmänt

Alla vi som kommer ihåg 70-talet kommer ihåg fraser som; ”Det här är Cheung-Pung-Do hon är 8 år. Hon har bara en skål ris att äta. Amerikanerna har fört krig i hennes land.” Socialismens vänstervindar blåste hårt över Sverige. De är tillbaka men har annamat kapitalismen och benhård marknadsföring till barn.

Emblas fröken har läst en bok som heter ”Schyssta bananer?”. Så Embla och hennes klass blir översköljd med mycket ”information” om orättvisor i världen. Men idag är allt förpackat i en ny och tjusig Fairtardekostym.

Det föreläses och läses om barnarbete, barnens rättigheter, WHO, och varför Fairtrade är SÅ otroligt bra. Även hennes läxa i läsförståelse denna vecka är signerad Fairtrade.

I läxan får vi lära känna Grace, 11 år, från Ghana. Texten innehåller alla de där fina orden och uttrycken; barnarbete, fattigdom, tvångsarbete, barn som tvingas flytta hemifrån för att arbeta, sjukdom. Ja ni kan föreställa er…

Efter texten kommer också ett par frågor;

”Varför tvingas en del barn att jobba i Ghana?”

”Vad är det som gör att Grace har möjligheten att gå i skolan istället för att jobba?”

Jag gillar inte reklam som läxa åt mitt barn. Det spelar ingen jävla roll hur goda intentionerna är och vart det kommer ifrån. Det finns alltid en hake. Om reklam riktad mot barn på TV är förbjuden varför är den OK som i Fairtrade mundering? I SKOLAN SOM LÄSLÄXA?

Jag är emot all reklam som riktar sig till min barn! Oavsett om det är Philip Morris eller Fairtrade som står bakom den. För Emblas läxa idag handlar inte om utbildning, läsförståelse eller om att förbättra vår värld. Den är bara ren marknadsföring! -För Fairtrade, om Fairtrade, av Fairtrade ingenting annat.

Trotts att LO, SSU och Svenska Kyrkan står bakom Fairtrade är detta marknadsöring idess hårdaste och värsta kapitalistiska anda. Detta genererar intäkter och tar marknadsandelar -inget annat.

Fairtrade organistationen är mycket mer måna om att sälja sitt märke än att förbättra något för någon i tredje världen!

För den som är intresserad så finns Emblas läxa finns på sidan 19 i länken.

http://fairtrade.se/wp-content/uploads/2012/09/Schyssta-bananer-%C3%96vningsmaterial-hemsida.pdf

Vikarier...

Kategori: Barn

Embla berättar för mig idag vid frukostbordet att hon mår illa. Hon är pigg och busar som attan med sin lillasyster. Det märks inte på henne att hon mår illa. Jag frågar hur det känns.

”Jag mår illa, det är som en klump i halsen.” Kommer svaret.

Jag vet precis vad det är. Det är psykosomatiskt. Skolan är inte kul. Embla har haft det så av och till. Men nu var det en stund sen. Det är något i skolan. Jag frågar om allt är bra och hon försäkrar att det är det. Inget strul med kompisar, ingen utanförskap.

Men de hade en vikarie igår och de har vikarie idag. Det har varit så många olika vikarier under de senaste ca 20 månaderna. Jag har lite tappat räkningen. Men någonstans kring 15-17 st olika är det.

Emblas ordinarie fröken fick barn förra året. Det blev lite struligt med graviditeten någon månad innan nedkomst för hennes del, så att hon blev sjukskriven. Så det var ett par månader innan den ”ordinarie vikarien”, Jenny, skulle dyka upp. Tyvärr blev det inte så mycket bättre när Jenny tog över.

Om jag minns rätt så har Emblas klass haft tom vikarie för vikarie för vikarien (3:e led från riktiga fröken). Inte så konstigt så blev det värsta flugornas herre i klassen. Det var lite bättre när skolan började, massor av extra lärartimmar etc. Det blev sedan lite lugnare och stabilare i klassen.

Men som Embla uttrycker det: ”Jennys lille pojk är sjuk” VÄLDIGT ofta. Så titt som tätt så är Jenny hemma med honom och en ny vikarie dyker upp. Klassen faller tillbaka till sina gamla rutiner och Embla får sin klump i halsen. 

INDIEN...

Kategori: Allmänt

Indien är en kärnvapenmakt. Har en stor och välmående medelklass. Indien är en faktiskt en riktig stormakt. Indien skiter också fullständigt i sina många fattiga.

Jag har gått och grundat på det länge. Sverige delar ut relativt mycket bidrag genom SIDA och andra organisationer till just Indien. Men det jag funderar på är Sveriges relation med Indien. Hur kommer det sig att vi är så måna om vår relation med just Indien?

Indien har utvecklat sina egna kärnvapen. Vad kostar det? Miljarder antagligen. Det kostar säkert åtskilliga miljoner årligen med tillverkning av plutonium, stridsspetsar och missiler. Det är en faktiskt en gigantisk apparat som kostar ohyggliga belopp.

Under tiden gnäller Svenska freds över att vi exporterar vapen till Indien. Men alla är helt nöjda med att den Indiska regeringen använder sina medel till att utveckla och tillverka kärnvapen, istället för att ta hand om sina egna medborgare? Så nöjda att vi tar hand om deras fattiga och forsätter att sända miljarder i biståndspengar till dem.

Är det bara jag som tycker att vi faktiskt indirekt subventionerar deras kärnvapenprogram? Genom att fortsätta med våra miljarder i bistånd till Indien, fortsätter vi att godkänna systemet. Att Indien inte tar hand om sina fattiga, att de utvecklar kärnvapen, osv.

Har försökt att få en kommentar av Svenska freds. ”Hur de ser på att vi indirekt subventionerar kärnvapenutveckling i en konfliktzon” utan framgång.

Genom att vara ett lågprisland har Indien tagit över en stora delar av Sveriges kemiska industri. Det som ofta kallas för finkemikalier. Även tillverkningen av läkemedel går åt samma håll, att Indien tar över mycket. Genom låga löner vinner man mycket. Men troligen vinner man ännu mer genom att bara släppa ut kemiskt avfall utan att rena det.

För här kommer cruxet. Ett av de stora SIDA projekten handlar om miljö. Sverige betalar pengar för att rensa upp efter just Indiens kemiska industri och läkemedelstillverkning. De som håller på att konkurerar ut oss genom att bara släppa ut sitt avfall, betalar vi för att rensa upp efter.

Är detta verkligen vettig utveckling?